"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dissabte, 29 de juliol del 2017

Perú dia 6: Cusco (III. Saqsaiwaman).

A la Plaza de Armas, les banderes del Perú i dels pobles indígenes i la catedral de fons.
Avui m'he despertat d'hora i m'he activat aviat. Per esmorzar un cafè amb llet fet amb cafè de la zona i una "llengua de sogra", una pasta de full allargada amb sucre per sobre, per acompanyar-lo. En acabat m'he arribat fins al mercat de San Pedro a fer unes quantes fotos i a fer treballar els sentits. Hi havia gairebé més gent esmorzant que comprant, i això que es pot comprar una mica de tot, tant a l'interior del recinte com pels voltants.

Després he anat fins la casa museu de l'Inka Garcilaso de La Vega, popular escriptor i historiador que va néixer a Cuzco i va morir a Córdoba, convertint-se en un dels primers mestissos amb certa ascendència, com a mínim en el món de la cultura. No tinc fotos del lloc, ja que curiosament, aquí a Cuzco hi ha un bon grapat de museus i temples que no permeten les fotos, ni sense flaix. No acabo d'entendre quin mal poden fer les fotos sense flaix, i ja que pagues l'entrada...

Anant de camí d'un lloc a l'altre m'he entretingut una bona estona amb un botiguer, on he parat a compar una gorra per protegir-me dels raigs de sol (avui no que ha estat mig rúfol). M'ha explicat una mica de la situació actual del Perú, de les reclamacions de mestres i metges, de les reclamacions de la regió del Cuzco d'una major sobirania (el Perú és un estat molt centralitzat), dels casos de corrupció que han afectat ja a varis presidents de la República (dos d'ells a la presó i un exiliat als EEUU), del creixent negoci de la droga amb els càrtels colombians i mexicans repartint-se les zones de cultiu, que han fet desbancar a altres conreus com el cafè, fruites...

Per la tarda, després de mirar-me l'actuació castellera de la Festa Major de Vilanova a través d'internet, m'he anat fins a les ruïnes de Saqsaiwaman, una fortalesa construïda pels inques, ubicada a més de 3.600 metres, però a on s'arriba després d'una curta caminada des del centre de Cuzco. Les enormes pedres unides van formant murs en diferents nivells. I tot això entre grans explanades d'herba que encara ho fan més majestuós.

He sortit a sopar amb la intenció de poder veure el partit amistós Madrid - Barça que es jugava a Miami. Finalment ho he pogut fer a través del mòbil i connectat a internet, tot degustant una magnífica lasanya de verdures acompanyada de la cervesa local, la Cusqueña.

 





Vista panoràmica de Cuzco des de l'explanada de l'església de San Cristóbal.

Dona teixint.

Saqsaiwaman,

Saqsaiwaman i Cuzco al fons.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada